Vin Rosu vs Vin Alb – Diferentele majore
Vinurile rosii si albe sunt foarte populare, insa exista diferente semnificative intre acestea. Cu toate ca regiunea, solul si climatul afecteaza gustul si stilul vinului, elementul care conteaza cel mai mult este, fara indoiala, tipul de struguri folositi. In cazul vinurilor rosii, de regula, se folosesc struguri de Merlot, Pinot Noir si Shiraz, fiecare dintre acestea avand propriile caracteristici care se oglindesc in rezultatul final.
Strugurii de Merlot dau viata unor vinuri intense, cu o concentratie ridicata de alcool. Acestia au fost populari in zona Bordeaux din Franta, iar de aici s-au raspandit rapid in tot restul lumii. Vinurilor obtinute din struguri Merlot sunt excelente alaturi de diverse preparate precum carne rosie sau branza.
Vinurile produse din struguri Pinot Noir sunt mai putin taninoase, iar aromele nu sunt foarte intense. Fata de alte soiuri de struguri, acestia sunt mai putin versatili si sunt adesea folositi la productia de sampanie. Se imbina de minune cu preparate din peste.
Vinurile Shiraz se produc, in general, in Franta sau Australia. Sunt corpolente, cu note picante si arome de fructe de padure si pot fi consumate impreuna cu preparate din carne si legume la gratar.
Vinurile albe nu se lasa mai prejos, iar unele dintre cele mai populare sunt cele produse din struguri de Chardonnay. Strugurii provin din regiunea Burgundia a Frantei si dau viata unor vinuri racoritoare, aromate, care sunt adesea invechite la baricul de stejar. Acestea sunt versatile si pot fi consumate alaturi de diverse preparate precum fructe de mare, peste, salate sau branzeturi proaspete.
Pinot Grigio sunt struguri care dau viata unor vinuri foarte populare in Italia, renumite pentru aromele usoare de fructe si aciditatea bogata. Din acesti struguri se pot obtine chiar si vinuri portocalii atunci cand pielita boabelor de strugure este pastrata pentru o scurta perioada de timp in momentul fermentarii. Aceste vinuri se imbina de minune cu nenumarate preparate din peste.
Iubitorii de vinuri albe si racoritoare pot alege Sauvignon Blanc. Le putem intalni seci sau dulci si nu pot fi invechite, astfel ca se recomanda servirea lor in primii ani de productie. Recomandarile cu privire la asocierile culinare se fac in functie de aromele vinurilor, insa acestea se dovedesc a fi foarte versatile.
In magazinul online al Cramei Budureasca vei gasi atat vinuri albe, cat si rosii, astfel incat sa ai certitudinea ca vei da peste unul care sa te cucereasca de la primul pahar. Feteasca Regala din gama Budureasca Clasic este un bun exemplu in acest sens. Ne incanta cu nasul floral si notele de grapefruit, specifice acestui soi de struguri. Gustul placut este foarte bine echilibrat si aminteste de pere si gutui coapte care duc catre un final prelung si proaspat. La capitolul asocieri culinare se dovedeste a fi foarte versatil, astfel ca se poate servi alaturi de numeroase preparate, in special cele din piept de pui, salate sau branzeturi proaspete. Alege vinul alb de la Budureasca si nu vei fi dezamagit!
Iubitorii vinului rosu merita sa se orienteze catre Feteasca Neagra din portofoliul Cramei Budureasca. Acesta este rosu rubiniu inchis si prezinta arome fine de gem de prune si cuisoare. Se simte foarte placut pe palatin, fapt datorat gustului intens de prune, mure, vanilie si piper negru. Taninurile sunt catifelate si ofera vinului o structura buna si o textura cremoase. Pentru a-si etala calitatile, jumatate din vin a fost maturat pret de jumatate de an in baricuri de stejar. Se poate servi alaturi de diferite preparate romanesti din carne de porc sau de vita.