Story

Informatii importante despre cognac care te vor ajuta sa consumi acesta bautura ca un adevarat cunoscator!

Coniacul este una dintre cele mai complexe bauturi alcoolice, care se caracterizeaza prin aroma fina de vanilie si miresme placute. Daca si tu esti un iubitor al acestei bauturi, trebuie sa stii ca, pentru a te bucura la maximum de calitatile sale, este nevoie sa cunosti cateva detalii esentiale despre aceasta.

Chiar daca pare simplu sa iti comanzi bautura preferata din magazinul online BeiCeVrei, sa o torni in pahar si sa o savurezi, daca vrei sa devii un adevarat connoisseur al cognacului, trebuie sa cunosti istoria acestei licori si toate caracteristicile care o definesc.

Trecutul istoric al coniacului

Razboiul de 100 de ani dintre Franta si Anglia are ca rezultat importul de vin din Charente catre englezi. In 1411, incepe distilarea vinului brandy, o etapa importanta pentru existenta cognacului. Rolul decisiv pentru raspandirea tehnicii prin care se obtine bautura pe care o consumam astazi il au olandezii, care, in secolul al XVI-lea, navigheaza catre porturile Cognac si Charentais, pentru a cumpara vin din regiunea Champagne.

In timpul transportului, acestia observa ca vinul isi pierde proprietatile, astfel ca incep sa il pastreze mai bine. In timp, pentru ca s-a observat ca bautura are un gust mai placut atunci cand sta mai mult timp in butoaiele de stejar, aceasta tehnica s-a raspandit.

Procesul de obtinere a coniacului

Distilatul de vin care se foloseste pentru fabricarea acestei bauturi provine doar din materie prima de calitate, mai exact din vinuri cu aroma placuta si gust imbietor, pentru ca licoarea obtinuta in final sa aiba aromele autentice.

Dupa ce sunt culesi, strugurii se storc, iar lichidul obtinut se lasa la fermentat in doua etape, apoi are loc dubla distilare. Dupa prima distilare, bautura ajunge sa contina intre 28-32% alcool, urmand ca dupa al doilea proces sa se obtina eau-de-vie (apa vietii, asa cum este coniacul denumt), cu un volum de alcool de 72%.

Pana la rezultatul final, mai are loc evaporarea, fenomen care reduce volumul de lichid si diminueaza concentratia de alcool, apoi filtrarea, care asigura o limpezire perfecta, inainte de imbuteliere.

cognac

Invechirea unui cognac

Orice iubitor al acestei bauturi renumite trebuie sa stie ca trecerea timpului ofera valoare licorii. Atunci cand te afli in procesul de achizitie al unui astfel de produs, este important sa cunosti gradele de calitate stabilite de B.N.I.C. Inscriptia “VS” de pe o sticla inseamna “very special” si semnaleaza faptul ca bautura este tanara, pastrata cel putin doi ani in butoaie. “VSOP” este gradul acordat coniacului care este pastrat cel putin 4 ani in butoaiele de lemn si inseamna “Very Special Old Pale”, iar “XO” indica faptul ca bautura este “Extra Old”, adica este invechita cel putin 6 ani.

Pune-ti in functiune toate simturile si serveste asa cum se cuvine un cognac!

Acum ca detii informatiile esentiale despre coniac, nu ramane decat sa il consumi ca un adevarat cunoscator al bauturilor fine. Alege paharul potrivit, in forma de lalea, toarna maximum 25 ml de lichid la temperatura camerei si incalzeste paharul in palma, timp de cateva minute. Apoi, ridica paharul in dreptul luminii si bucura-te de culoarea specifica, dupa care poti duce recipientul la gura si te poti delecta cu aromele incantatoare ale licorii.

Cu siguranta fiecare iubitor al coniacului trebuie sa aiba parte de astfel de experiente culinare, care sa il faca sa simta din plin toate proprietatile bauturii. Comanda si tu o sticla de pe beicevrei.ro si bucura-te de o degustare ca la carte!

Related Articles

Back to top button