Info

Cum să te protejezi de țânțari și să tratezi mușcăturile acestora?

De îndată ce se încălzește din nou, este sezonul de vârf pentru țânțari. Adesea ajungi să observi mușcăturile de țânțari doar atunci când încep să te mănânce și pielea se umflă. Pentru ca mușcăturile să nu se inflameze prin scărpinare, este indicat să atenuezi mâncărimea. Cu diverse produse împotriva țânțarilor, alte mușcături noi pot fi chiar prevenite complet.

Sezonul de vârf pentru țânțari

Fie când mergi să faci baie în lacuri sau râuri, fie noaptea în dormitor: țânțarii par să prefere să fie acolo unde îți place ție. Acest lucru se datorează faptului că țânțarii sunt atrași de căldura corpului și de mirosul de transpirație și respirație. Dar doar femelele de țânțari mușcă, căci au nevoie de sânge pentru a se reproduce.

Țânțarii sunt destul de frecvenți vara la orele de seară și în zonele cu apă, unde își depun ouăle. Dar chiar și în anotimpurile mai reci, nu mai poți fi ferit de mușcăturile de țânțari, deoarece temperaturile devin din ce în ce mai blânde. Femelele țânțari iernează în hambare sau subsoluri care sunt umede, răcoroase și liniștite. Aici, de obicei, cad într-o toropeală rece până în primăvară. Țânțarii masculi, pe de altă parte, nu supraviețuiesc iernii.

Repelent pentru țânțari: ce ajută împotriva insectelor?

Pentru a nu fi mușcat în primul rând, există diverse metode. De exemplu, hainele lungi, largi și de culoare deschisă pot descuraja țânțarii să te muște. Țânțarilor le este greu cu țesături groase precum inul. Pe de altă parte, țesăturile strânse, subțiri, pot fi ușor perforate. Așa-numitele substanțe de protecție anti insecte conțin ingrediente active care sunt atât pe bază de plante, cât și sintetice, și pot, de asemenea, să țină țânțarii la distanță. Mirosul lor acoperă mirosul natural al corpului și asigură că țânțarii nu mai pot localiza corect persoana. Aceste substanțe repelente vin sub formă de spray-uri sau creme care se aplică direct pe piele sau se pulverizează pe îmbrăcăminte.

Datorită sensibilității insectelor la mirosuri, lumânările parfumate pot ține și ele țânțarii la distanță, deoarece acestora nu le place mirosul de melisa și de mușcate, de exemplu.  Paravanele de la ferestre și uși sau o plasă peste pat împiedică țânțarii să intre și să te muște în timp ce dormi.

Țânțari periculoși – ce este de știut?

Există aproximativ 3500 de specii de țânțari în întreaga lume. Câteva dintre aceste specii sunt capabile să transmită boli. Printre acestea se numără țânțarul tigru asiatic și țânțarul de tufiș asiatic, care au apărut și în Europa în ultimii ani. Sunt considerați periculoși, deoarece pot transmite agenți patogeni precum virusul febrei dengue.

Spre deosebire de România, unde astfel de boli periculoase nu au apărut în ultimii ani, infecția cu mușcături de țânțari este un risc destul de mare în alte părți ale lumii. Infecțiile precum malaria sau febra galbenă sunt frecvente, mai ales la tropice. Acum sunt disponibile vaccinuri împotriva multora dintre aceste boli, dar atunci când vizitezi aceste locuri, nu trebuie să uiți nici de un spray anti țânțari

Tratează în mod corespunzător mușcăturile de țânțari

Fiecare reacționează diferit la mușcăturile de țânțari. În timp ce o persoană nu observă deloc o mușcătură de țânțar, cealaltă persoană are mâncărimi severe și locul mușcăturii se umflă considerabil. Unii oameni chiar au o reacție alergică la veninul țânțarilor, pe care aceștia îl injectează în piele, astfel încât victima să nu simtă mușcătura imediat și coagularea sângelui este inhibată.

Înțepăturile de țânțari sunt adesea atât de supărătoare, încât vrei să te scarpini în permanență, iar acest lucru este și mai rău în timpul verii, când trebuie să folosești protecție solară pentru a te proteja de radiațiile UV. Cu toate acestea, acest lucru poate inflama înțepătura și poate lăsa cicatrici pe piele, după ce simptomele s-au diminuat. O compresă rece sau un cub de gheață, pe de altă parte, pot ameliora mâncărimea atunci când sunt aplicate peste mușcăturile de țânțari.

Related Articles

Back to top button