Story

Cum au aparut helancile si de ce sunt atat de populare?

Cele mai multe articole de imbracaminte pentru barbati care s-au nascut din lumea clasei muncitoare, a armatei si/sau a sportului si au devenit apoi alegerea vestimentara a rebelilor la mijlocul secolului al XX-lea, isi pastreaza si astazi un pic din aura lor de robustete si de minimalism. Acest lucru se refera si la helanci, care desi au trecut prin ceva transfromari, au ramas piese vestimentare clasice.

Cum au aparut helancile?

Helancile, asa cum le cunoastem astazi, au fost purtate de barbatii din clasa muncitoare incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Erau deosebit de populare printre muncitorii portuari, pescari si marinari, deoarece gulerul pliat si intins al hainei a servit un scop functional valoros in izolarea gatului de vanturile reci si mentinerea corpului  cald in timp ce lucrau. Helancile  au fost purtate de sportivii vremii – indiferent daca jucau baseball, fotbal, polo sau hochei – din acelasi motiv.

Imbracamintea a intrat intr-adevar in stil in anii 1950, din motivele cele mai contraculturale. Au fost adoptate ca o alternativa eleganta la purtarea unei camasa si cravata si, astfel, au fost purtate de cei care nu mai suportau nasturii si nodurile de la cravata sau prinderea papioanelor.

Popularitatea si asocierea helancii cu tipurile culturale mai atragatoare si mai renegate au continuat in anii 1960, fiind adoptate de membrii Black Panthers si devenind alegerea vestimentara notabila a detectivilor cinematografici, de la Frank Bullitt al lui Steve McQueen pana la John Shaft al lui Richard Roundtree.

Cu toate acestea, in ciuda acestei istorii iconoclaste, astazi helanca este foarte populara. Ei bine, se poate doar presupune exact curentele culturale care au helanca de la robusta la tinuta de tocilar tocilar, iar helanca probabil ca poate fi urmarit pana la prevalenta sa in campusurile universitare si in scena beatnikului. Intelectualii odata razvratiti au devenit profesori moderni cu helanci. Stilul lor personal de viata s-a apropiat mai mult de curentul principal al culturii, in timp ce curentul principal al culturii s-a apropiat de ceea ce inainte era considerat rebel (evitarea camasilor si cravatelor vestimentare). Astfel, helancile si-au pastrat un fel de reputatie de tocilar potrivita pentru legaturile sale cu mediul academic, in timp ce mediul academic si-a pierdut o parte din aspectul sau cool. Asa au aparut mai multe modele de helanci inclusiv helanci slim fit usor de integrat inclusiv cu sacouri.

In orice caz, popularitatea si conotatiile helancilor au crescut si au scazut in ultima jumatate de secol, iar astazi au ajuns la un statut care pare sa se apropie de ceva de genul neutralitatii.

Helanca  poate fi un articol de imbracaminte frumos, functional si versatil. Poti purta o helanca si poti imbraca o pereche de blugi sau poti imbraca un costum. Moi si elastice, puloverele sunt mai confortabile decat camasile si totusi te fac sa arati imbracat bine. Ele pot arata putin formal, dar raman si confortabile. Ca atare, sunt un aspect bun pentru barbatul care vrea sa devina modern, dar nu la patru ace.

Exista doua tipuri principale de helanci:

  • Cele mai subtiri si mai mulate. Un stil mai subtire arata putin mai formal si poate fi stratificat sub costum si jachete sport. In general, o astfel de helanca este mai eleganta.
  • Cele mai largi si mai groase. De obicei, prea groase pentru a fi stratificate sub jachete, helancile groase sunt o piesa de sine statatoare. Prezinta un aspect mai casual si sunt potrivite pentru asociere cu blugi.

Daca ai un fizic potrivit poti purta atat helanci mulate cat si helanci mai alrgi. Daca esti supraponderal in schimb, cea mai buna alegere merge spre helancile ceva mai largi, care sa nu se muleze peste imperfectiunile pe care vrei sa le ascunzi.

Related Articles

Back to top button