Info

Ce sunt alunitele si cand sunt considerate periculoase?

Alunitele sunt mici formatiuni pigmentate de pe piele, care pot aparea in diverse zone ale corpului. Ele sunt de obicei inofensive, dar in unele cazuri pot fi considerate periculoase si necesita atentie medicala. Iata cateva informatii despre alunite:

Tipuri de alunite

Exista mai multe tipuri de alunite, inclusiv alunitele congenitale (prezente la nastere) si alunitele dobandite (aparute in timpul vietii). Alunitele pot fi de diferite culori (maro, negru, rosu) si forme (plate, bombate). Inainte de a descoperi tipurile de alunite pe care le poti avea este important sa intelegi exact ce sunt alunitele si cum apar ele.

Caracteristici normale ale alunitelor

Alunitele normale sunt de obicei mici (de obicei sub 6 mm in diametru), au margini regulate si o culoare uniforma. Ele pot varia in aspect, dar in general ar trebui sa aiba o forma simetrica si sa nu se schimbe in dimensiune, culoare sau forma pe parcursul timpului.

Alunite periculoase

Unele alunite pot prezenta un risc mai mare si pot necesita investigatii si tratament medical. Iata cateva semne de alarma care ar putea indica o alunita periculoasa:

  • Schimbari in dimensiune: O alunita care creste in dimensiune poate fi un semn de ingrijorare.
  • Schimbari in forma sau contur: Orice schimbare in forma sau conturul unei alunite poate fi suspecta.
  • Schimbari in culoare: O alunita care se schimba in culoare sau are nuante diferite in interior poate necesita evaluare suplimentara.
  • Mancarime, sangerare sau durere: Orice simptom neobisnuit asociat cu o alunita ar trebui sa fie investigat.
  • Ulcerare sau cruste: Prezenta unei ulcerari sau a crustelor pe o alunita poate indica o problema.

Factori de risc

Anumite persoane pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta alunite periculoase. Acesti factori de risc pot include antecedente personale sau familiale de cancer de piele, expunere excesiva la soare, piele deschisa la culoare, prezenta unui numar mare de alunite pe corp sau sistem imunitar slabit.

Daca observi oricare dintre semnele de mai sus sau ai ingrijorari legate de o anumita alunita, este important sa consulti un dermatolog sau un medic specialist in piele pentru o evaluare si diagnostic adecvat. Acestia pot efectua o examinare fizica, pot evalua riscul si pot recomanda proceduri suplimentare, cum ar fi excizia si biopsia alunitei, daca este necesar.

Pentru a scoate alunitele se va folosi dermatoscopia care devine tot mai populara. Acum poti merge de exemplu la dermatoscopie digitala in Targu Mures sau in orice alt oras din tara pentru a verifica starea alunitelor tale si pentru a le elimina atunci cand acest lucru este posibil.  Tine cont de faptul ca nu toate alunitele pot fi scoase si pentru unele dintre ele va trebui sa mergi la un dermatolog pentru a face analize suplimentare inainte de a le scoate definitiv.

Este important sa faci autoexaminari regulate ale pielii pentru a observa orice schimbare in alunitele existente sau aparitia de noi alunite. De asemenea, este recomandat sa limitezi expunerea la soare, sa folosesti protectie solara adecvata si sa consulti un specialist in dermatologie pentru evaluari periodice ale pielii.

Related Articles

Back to top button