Care sunt factorii de risc pentru reumatism
Reumatismul este o afectiune care pune in pericol mai multi oameni, in special batranii, insa acum s-a constatat ca nici tinerii nu sunt scutiti de astfel de probleme. De aceea, la Hotel Traian Calimanesti pot fi facute tratamente pentru reumatism, utilizand factorii naturali din zona, asa cum sunt apele cu proprietati vindecatoare, care ajuta mult in afectiunile articulare.
Factorii care va pot creste riscul de reumatism si artrita reumatoida includ:
- Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa dezvolte artrita reumatoida.
- Artrita reumatoida poate aparea la orice varsta, dar cel mai frecvent incepe la varsta mijlocie.
- Istoric in familie. Daca un membru al familiei tale are poliartrita reumatoida, este posibil sa ai un risc crescut de boala.
- Fumatul de tigara creste riscul de a dezvolta artrita reumatoida, in special daca ai o predispozitie genetica pentru dezvoltarea bolii. De asemenea, fumatul pare sa fie asociat cu o severitate mai mare a bolii.
- Greutate excesiva. Persoanele supraponderale par sa aiba un risc oarecum mai mare de a dezvolta artrita reumatoida.
Complicatii
Artrita reumatoida creste riscul de a dezvolta:
- Artrita reumatoida in sine, impreuna cu unele medicamente utilizate pentru tratarea artritei reumatoide, pot creste riscul de osteoporoza – o afectiune care slabeste oasele si le face mai predispuse la fracturi.
- Noduli reumatoizi. Aceste umflaturi ferme de tesut se formeaza cel mai frecvent in jurul punctelor de presiune, cum ar fi coatele. Cu toate acestea, acesti noduli se pot forma oriunde in corp, inclusiv inima si plamanii.
- Ochi si gura uscati. Persoanele care sufera de artrita reumatoida sunt mult mai predispuse sa dezvolte sindromul Sjogren, o tulburare care scade cantitatea de umiditate din ochi si gura.
- Artrita reumatoida in sine si multe dintre medicamentele utilizate pentru combaterea acesteia pot afecta sistemul imunitar, ducand la cresterea infectiilor. Te poti proteja cu vaccinuri pentru a preveni boli precum gripa, pneumonia, zona zoster si COVID-19.
- Compozitie corporala anormala. Proportia de grasime fata de masa slaba este adesea mai mare la persoanele care sufera de artrita reumatoida, chiar si la cei care au un indice de masa corporala (IMC) normal.
- Sindromul de tunel carpian. Daca artrita reumatoida iti afecteaza incheieturile, inflamatia poate comprima nervul care serveste cea mai mare parte a mainii si a degetelor.
- Probleme cu inima. Artrita reumatoida poate creste riscul de aparitie a arterelor intarite si blocate, precum si inflamatia sacului care inchide inima.
- Boala pulmonara. Persoanele cu poliartrita reumatoida au un risc crescut de inflamatie si cicatrizare a tesuturilor pulmonare, ceea ce poate duce la dificultati progresive de respiratie.
- Artrita reumatoida creste riscul de limfom, un grup de cancere de sange care se dezvolta in sistemul limfatic.
Avand in vedere toate acestea, este foarte important sa urmezi un tratament adecvat astfel incat sa diminuezi riscul de astfel de probleme. Este ideal sa apelezi la metode combinate, astfel incat sa beneficiezi de ajutor pe mai multe planuri pentru a evita durerile si complicatiile pe care reumatismul le poate genera asupra organismului tau, de-a lungul timpului.